Каква е разликата между ВМ-НВХ, НВД и Кето?

ВМ-НВХ доставя достатъчно мазнини и протеини на тялото. Ограничава въглехидратите разумно и предизвиква полезна кетогенност. Дава възможност за консумиране на вкусни въглехидрати за разумно удоволствие.

НВД дава прекалено много протеини, които стават на въглехидрати в тялото. Лишава го от достатъчно мазнини.

Кето дава прекалено много мазнини и тялото страда от недостиг на протеин. Всява у хората прекомерен страх от въглехидратите и ги лишава от вкусово удоволствие. Предизвиква прекомерно производство на кетони.

Когато през 2002 за първи път в България се заговори за хранене с малко въглехидрати се говореше за:

Ниско Въглехидратна Диета (НВД) 

Тогава дори по света това беше революционна и дори теория табу. При това да става дума за много мазнини беше абсурдно. Затова всички говореха за НВД като за високо протеинова 50% и ниско въглехидратна 20%, при която за мазнините оставаха едва 30% от калориите. Тук обаче, тялото има нужда от повече енергия и използва в огромни количества процеса Глюконеогенеза като натоварва химически тялото. Целта му е да си набави въглехидрати от протеини. Така накрая диетата от НВД в чинията става високо въглехидратна в човешкото тяло. Такава например е диетата на Дюкан.

Името НВД само по себе си няма дефиниция за количеството мазнини и протеини. За да се разгранича и да изясня, коя е здравословната и дълготрайна НВД през 2005 аз я кръстих:

Високо Мазнинно Ниско Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

Замених думата “диета”, защото тя имаше негативно значение на кратковременни ограничения и дори жертви, с които да се свалят килограми на всяка цена. Думата “хранене” изразява дългосрочността и също наличието на достатъчно протеини. Тирето в името на ВМ-НВХ е белег за еволюцията на името: НВД ⟶ ВМ-НВД ⟶ ВМ-НВХ.

При ВМ-НВХ мазнините винаги са 60%, протеините 25-35% в зависимост от въглехидратите, които са:

  • 15% при ВСТЪПИТЕЛНО и временно ВМ-НВХ за начинаещи
  • 10% при ОСНОВНО ВМ-НВХ за цял живот
  • 5% при СТРИКТНО:

Кетогенно ВМ-НВХ (К-ВМ-НВХ) за временни цели

При недостиг на въглехидрати тялото използва процеса Глюконеогенеза и си произвежда глюкоза от протеини. Съпътстващ на този е процесът Кетогенеза: от мазнини се произвеждат Кетони. Те са вид малки и бързи енергийни единици, производни на мазнини, които са безопасни за разлика от глюкозата и тялото ги предпочита. От тези Кетони идва и името на Кетогенната диета, каквато е ВМ-НВХ.

Тялото има нужда от въглехидрати, равняващи се на около 1 гр за всеки килограм активно тегло (тегло без мазнини) на ден. За 60 кг жена с 20% мазнини в тялото това са 48 гр въглехидрати. За да сваля тегло, тя трябва да яде 1200 ккал на ден и при К-ВМ-НВХ от храната ще идват 15 гр въглехидрати и 105 гр протеини. Въглехидратите ще са едва 31% от дневната нужда. За да си набави още въглехидрати, тялото ще използва Глюконеогенеза, която работи при 40% загуби и така от 55 гр протеини ще се осигурят недостигащите 33 гр въглехидрати. Следователно, чистият протеин остава 50 гр и е напълно достатъчен за отлично здраве на жена с активно тегло 48 кг, в условия на калорийна рестрикция. Ако човек яде прекалено малко протеини, то той ще изпадне в недостиг, който застрашава здравето му. Затова при ВМ-НВХ мазнините винаги са в рамките на 60% и оставят място за достатъчно протеин в храната. Ето как:

Модерната в наши дни Кето диета е вредна дългосрочно

Мазнините при нея са 75%, въглехидратите 5% и за протеини остават едва 20%. Жената от горния пример ще остане с едва 27 гр протеини за градивни цели. Това е истински глад за протеини и е крайно вреден за здравето. Човек на Като режим и калорийна рестрикция няма ресурс за активен живот, пълноценни тренировки и поддържане на здраве.

При активно спортуващи, голяма част от суровината за Глюконеогенеза е Лактат (млечна киселина, отделена в мускулите при тренировка). Но при кетогенно адаптирани хора, няма много Лактат в мускулите, защото те горят малко глюкоза. Също така, спортуващите имат по-голяма нужда от протеини за възстановяване на мускулите и следователно няма спестяване на протеини, които отново трябва да идват в достатъчни количества от храната.

Кето диетата е излишно стриктна и затормозяваща. Няма нищо фатално в консумирането на малко повече от допустимото количество вкусен въглехидрат. Това няма да счупи диетата, както мнозина смятат и всяват страх. Стоенето в Кетоза (голямо количество кетони в кръвта) е важно само при третиране на медицински проблеми, обикновено свързани със заболявания на мозъка.
За желаещия да се храни здравословно е достатъчно производството на Кетони (Кетогенност) и без екстремна Кетоза.

Leave a Reply