Понятия

Глюконеогенеза

Глюконеогенезата е процес в черния дроб и бъбреците, при който основно от протеини се произвеждат въглехидрати. При него има 40% загуби: от 1 гр протеин се получава 0.6 гр глюкоза. За енергия при Глюконеогенеза, черният дроб използва мазнини и чрез съпътстващ процес Кетогенеза, отделя части от тях под формата на Кетони.

При активно спортуващи, голяма част от суровината за Глюконеогенеза е Лактат (млечна киселина, отделена в мускулите при тренировка). Но при кетогенно адаптирани хора, няма много Лактат в мускулите, защото те горят малко глюкоза. Също така, спортуващите имат по-голяма нужда от протеини за възстановяване на мускулите и следователно няма спестяване на протеини, които отново трябва да идват в достатъчни количества от храната.

Кетогенеза

Процес, при който се произвеждат кетони чрез разграждане на мазнини и протеини. Той съпътства Глюконеогенезата.

Кетогенна диета, Кетогенност

Хранителен режим с ограничен прием на въглехидрати, който предизвиква Глюконеогенеза и производство на Кетони. Това е основният белег за здравословност на един хранителен режим.

Кетоза

Прекомерно високо ниво на кетони в кръвта. Това състояние е излишно за сваляне на тегло и за здравословно хранене в дългосрочен план. Поддържането ми изисква излишни усилия, стриктност и лишения.

Употребата на стриктна кетоза е оправдана при лечение на мозъчни заболявания.

Кетони

Кетоните са производни на мазнини и са бърза енергия, която е алтернатива на вредната за тъканите глюкоза. Тялото произвежда кетони по време на процеса Глюконеогенеза чрез съпътстващия го процес Кетогенеза.

Leave a Reply