Може ли да пия алкохол?

Да, може да консумирате алкохол, но в много ограничени количества. Най-добре е да спрете алкохола напълно, поне докато постигнете желаните резултатите от диетата ви.

Алкохолът има много калории

Алкохолът е висококалоричен, почти два пъти повече от въглехидратите и протеините, и много близо до енергията, давана от мазнините. Един грам 100% чист алкохол съдържа 7 ккал. Това означава, че в 100 гр водка или друг 40% концентрат има 280 ккал, само от алкохол. Ако е добавена захар, то енергията нараства още повече.

Алкохолът наистина е отрова

Важно е да се знае, че по време на разграждането на алкохола в тялото се отделя Ацеталдехид – отровно вещество  за тялото. Поради това, черният дроб бърза да се бори с него и да го преработи. През това време лесно се трупат мазнини, особено когато се яде храна, докато се пие алкохол. Ацеталдехид е нестабилен и бързо образува свободни радикали, които са високотоксични и увреждат бъбреците и черния дроб. Също така е канцероген. Води до намаляване на интелигентността, до болест на Алцхаймер, високо кръвно налягане. Предизвиква повишено производство на стомашна киселина и язва. Уврежда панкреаса и оттам води до диабет. Махмурлукът също е отравяне с Ацеталдехид.
Ферментиралите алкохоли и особено виното може да имат високи нива на Ацеталдехид още преди попадането им в тялото.
Ацеталдехид се съдържа в цигарения дим от тютюн и канабис, и се абсорбира през слюнката.

Алкохолът е опасен при бременност

Човешкият ембрион няма способност да преработва алкохола и това се случва много бавно в тялото му, което излага малкото човече на огромна токсичност. Затова е добре бременните жени да преустановят напълно консумацията на алкохол.

Квотата за алкохол при ВМ-НВХ

Ако решите да пиете алкохол, ограничете го до 5% от общите калории. При 2000 ккал на ден това се равнява на 35 мл 40% концентрат или 320 мл бира или 120 мл вино. Затова винаги съветвам, ако се пие, да е една чашка на ден: едно “малко” по света е 33 мл концентрат; една малка бира е 330 мл; една чаша вино е 150 мл.
Ако ядете 1000 ккал на ден, то споменатите количества са наполовина по-малки.

Важна бележка

От опит в работата си знам, че най-често хората подценяват виното като алкохол и прекаляват с него. В една бутилка червено вино има над 640 ккал, което се равнява на близо 250 мл водка.
Много хора пък пият вино или водка спокойно, защото ги мислят за “леки” питиета, едното “няма” алкохол, а другото няма захар. Бирата също бива подценявана: в бутилка 500 мл има 270 ккал. Има бири и с над 300 ккал за половинка.

Leave a Reply