“Ям” и “Храня се”

Важно е да правим разлика между Ям и Храня се

Тази изключително важна статия написах през далечната 2004 година.

Основно умение по пътя на здравословното хранене е да определяте каква преимуществена стойност има за вас всяка една храна – хранителна или вкусова. Това ще ви позволи да се храните здравословно и вкусно за цял живот.

Използвайте вкуса и волята си правилно

От храни, които ви дават само приятни, вкусови усещания и нямат хранителна стойност – използвайте вкуса – хапвайте по малко и мислете как да получите повече от него. Например, смучете парчето шоколад вместо да го глътнете бързо и да посегнете към следващото. Така ще задоволите нуждата си от вкус без да прекалите с неподходяща храна.

Правилна проява на воля е да изядете няколко парченца шоколад и да спрете. Ако използвате волята си за абсолютно въздържание, нуждата от вкус няма да изчезне, напротив, ще се сещате за шоколад все по-често. Така потребността ще расте все повече и повече, докато накрая изгубите контрол и изядете голямо количество.

Полезните храни са част от полезните навици

Храните, които ви дават полезни вещества и енергия са ценни за вашето активно тегло с хранителната си стойност. Ако средата, в която сте живели ви е лишила от навици да се храните с тях, то изградете си ги вие – съзнателно и постепенно. Животът днес ни предлага хиляди възможности да си създадем лоши навици, което налага да влагаме мисъл в дейности, които нашите предци са извършвали естествено, благодарение на натрупалата се с хилядолетия култура. Култура, която днес е забулена от множество недомислени или нечестни теории. Достиженията на реалната, съвременна наука са наистина ценни когато бъдат съчетани с опита на предците ни, трупан с хилядолетия.

Не мислете рестриктивно по отношение на храненето, а посредством набор от препоръки. Придържайки се към тях, ще си изградите нужните навици и вашето хранене ще се превърне в естествена потребност и адекватен акт при избор на храна. Така един ден ще може да заключите: “Ям всичко, но се храня с определени храни.” И това няма да е в резултат на спазвана от вас диета, а ще е следствие от хранителната ви култура.

Leave a Reply